מרגיש שאין לך שליטה במספרים? שבכל 15 לחודש אתה רץ כדי להביא כסף ? שאתה כל הזמן מכבה שריפות ? יועץ פיננסי מקצועי יכול לעשות שינוי גם בעסק שלך.
אתה מכיר את זה. אתה עובד קשה גם 10 ו 12 שעות ביום אך תמיד ההרגשה שאין מספיק כסף, שהוא חסר.
ובכל פעם מחדש את מופתע שצריך לשלם סכום גבוה במע"מ, מקדמות מס הכנסה, משכורות ומה לא.
וכל זאת מסיבה אחת פשוטה – אין לך תכנון פננסי. אתה לא עובד לפי תכנית מסודרת לפיה תדע במדויק, כמה כסף יש לך ומתי וכמה צריך, היכן כדאי לקצץ והיכן כדאי להשקיע.
לא פעם, בעלי עסקים חשים שהעסק שלהם אינו ממצה את הפוטנציאל שלו וששורת הרווח קטנה מהצפוי. לעיתים קרובות הדבר קשור בהתנהלות פיננסית שאינה מאורגנת ומסודרת, באי הבנת משמעות הנתונים המופיעים בדוחות של רואה החשבון, בחשיבה לטווח הקצר בלבד, וכן בבעיות כמו הלוואות בריביות גבוהות ובתנאים לא נוחים, הסכמים לא משתלמים עם ספקים, משרות בעסק שאינן מצדיקות את עצמן וכדומה. בנוסף, קיימים עסקים שבהם הבעיות הפיננסיות מגיעות לכדי של ממש וקושי בתשלום לעובדים, ספקים והחזרת הלוואות והתחייבויות, וקיים חשש אמיתי להמשך קיומו של העסק. בכל המצבים האלו ועוד מסייע יועץ פיננסי.
באופן כללי ניתן לחלק את תפקידיו של היועץ הפיננסי לשניים. התפקיד הראשון הוא לסייע ולתמוך בארגון וסידור הניהול הפיננסי של העסק. כך למשל, היועץ מסייע בהבנת חשיבותו של ניהול קפדני של תזרים מזומנים וכיצד מיישמים זאת כראוי באופן עצמאי, בבחינת ההלוואות הקיימות, באופן שבו מנוהלות ההכנסות מול ההוצאות, בהבנת הדוחות של רואה החשבון, ובמתן כלים לניהול כלכלי נכון וריאלי. התפקיד השני של היועץ הפיננסי הוא לסייע בהגדלת רווחיות העסק, ההולכת יד ביד עם התנהלות כלכלית נכונה. בין היתר, היועץ בוחן אזורים בעסק בהן קיימות הוצאות יתר, את מערך הגבייה ותפקודו, את ניהול ההשקעות שלו, את האפשרויות להשיק מימון מגורמים שונים, את התמחור של מוצרים ושירותים וכן הלאה.
ישנם יתרונות רבים להתייעצות עם יועץ פיננסי, לאור העובדה שמרבית בעלי העסקים אינם מקדישים מספיק זמן לניהול הפיננסי ו/או אינם בעלי הבנה מספקת בתחום. במאמר זה לא נסקור את כל היתרונות הגלומים בייעוץ פיננסי ונביא שתי דוגמאות בולטות. דוגמא ראשונה היא תזרים המזומנים אשר למרבה הצער רבים מבעלי העסקים אינם מבינים לעומק את חשיבותו והשלכותיו. כך יוצא שעסק הפועל ברווחיות אולם התשלומים מלקוחותיו מגיעים אחרי דרישות התשלום מהספקים נכנס לבעיית תזרים, העלולה להוביל לאי כיבוד הסכמים ואספקת מוצרים וחומרי גלם, וכן לבעיות מול הבנק. לסוגיה זו יש פתרונות ברורים המתחילים בניהול קפדני של תזרים המזומנים באמצעות טבלת אקסל או עם תוכנה ייעודית, וכן עבודה על הקדמת גביית הכספים ו/או מציאת מימון ביניים.
דוגמא נוספת היא בחינת כל נושא ההלוואות, ההתנהלות מול הבנק ואיתור מקורות מימון נוספים. לא פעם, בעלי עסקים מתייחסים אל הלוואות כאל "תרופת פלא" שסותמת לכאורה את החורים, ונוטלים הלוואות שאינן מחויבות המציאות וממילא אינן פותרות את הבעיה העקרונית. יתר על כן, מדובר בהלוואות הניטלות בתנאים שאינם נוחים ובריביות שאינן אטרקטיביות יחסית לאפשרי בשוק כיום. לכן התייעצות עם יועץ פיננסי בנושא זה כה חשובה, שכן ביכולתו לבחון את טיב ההלוואות, לעזור בפניה אל הבנק לצורך מחזור או סגירת הלוואה, ולעזור בפנייה אל הקרן להלוואות בערבות מדינה ולגופים נוספים, המספקים מימון בתנאים נוחים עוד יותר.
מטבע הדברים, הכישורים של יועץ פיננסי מומלץ כוללים את הפן העסקי ואת הפן הכלכלי. מן הפן העסקי, עליו להכיר היטב את עולם העסקים ומה המשמעות של להיות מנהל עסק, וכמובן שעליו להיות בעל ניסיון בליווי עסקים קטנים ובינוניים ממגזרים שונים. מהפן הפיננסי, עליו להיות בעל הבנה כלכלית מצוינת המגיעה הן מהשכלה פורמאלית והן מניסיונו המעשי רב השנים. עליו לדעת כיצד להתנהל מול בנקים ומול קרנות, כיצד לקרוא דוחות רבעוניים ושנתיים וכיצד להעבירם למונחים שהלקוח מבין היטב, להבין בהיבטים של מיסוי, ריביות והשקעות וכן הלאה.
דוגמא אחת מיני רבות אחרות, היא היכרות מצוינת עם מורכבות הגבייה שעימם מתמודדים בעלי עסקים. לא פעם נושא הגביה נדחק לשוליים מפני שמדובר בהתעסקות לא נעימה, ומפני שבעל העסק חושש לפגום בקשרים עם לקוחות, דבר המוביל לבלגן בתזרים המזומנים ולירידה ברווחיות. לכן, אחד הכישורים הנדרשים מיועץ פיננסי הוא יכולת להבחין בבעיה ולתת לה פתרונות הולמים, המשלבים בין גישה נחושה כלפי הלקוח ובין רגישות וחוכמה השומרות עליו נאמן לעסק.
נכון לשנת 2020, ייעוץ פיננסי לעסקים אינו מעוגן בחוק ולכן גם אין הכשרה פורמאלית מתחייבת. הדבר יוצר לא פעם חוסר אחידות בין אנשי המקצוע המציעים את שירותיהם. לאור התרומה הנרחבת שיכול יועץ עסקי להביא לעסק מתחדדת חשיבות הבחירה והמושכלת בין היועצים. יחד עם זאת, למרות שאין הכשרה המעוגנת בחוק, מובן שקיים יתרון ליועץ פיננסי בעל השכלה אקדמית רלוונטית, למשל תואר בכלכלה, במימון, במנהל עסקים, בחשבונאות וכן הלאה. מלבד זאת, קיימים לא מעט קורסים והכשרות שמקיימים גופים ומכללות בתחומי הפיננסים, וסביר להניח שיועץ רציני ומקצועי יעמיק בהכשרות הרלוונטיות לתחום עיסוקו.
יועץ פיננסי יכול לסייע לעסקים מתחילת דרכם ועד סוף חייהם, בין אם מדובר במצב של משבר, בהאטה לאורך תקופה, בחוסר מיצוי של הפוטנציאל, ואפילו אם מדובר בעסק שמרוויח יפה אך רוצה להשתפר, וכן עסק המעוניין לבצע שינוי מהותי כמו שינוי במיתוג לכיוון יוקרתי או עממי יותר, הכנסת מוצר חדש לשוק, ועוד.
דוגמא אחת מיני רבות אחרות של יזם המעוניין להקים עסק חדש ומבין שעליו לבסס אותו על נתונים ריאליים והיערכות הולמת. במקרה זה, יועץ פיננסי מבצע בדיקת כדאיות כלכלית, הנקראת גם בדיקת היתכנות כלכלית, אשר במהלכה נבחנים כלל הנתונים הרלוונטיים: הקונספט של העסק, מוצרים ושירותים שיציע, קהל היעד, עלויות הקמה צפויות, עלויות שונות של תקופת ההרצה, תמחור המוצרים, כוח אדם והכשרת עובדים, מצב המתחרים בענף, הערכת הכנסות והגעה לנקודת איזון, וכן הלאה. בנוסף ייבחנו ההון העצמי של היזם, צרכי המימון של העסק ומקורות המימון האפשריים. כך מסייע היועץ הפיננסי להגיע למסקנה: האם לפתוח את העסק כפי שתוכנן, לשנות בו מרכיבים מסוימים או לוותר עליו ולהימנע מתסבוכת כלכלית רצינית. מעבר לכך, הנתונים שבוחן היועץ הפיננסי משמשים לאחר מכן לבניית התוכנית העסקית ותוכנית העבודה של העסק החדש.
יועץ פיננסי אפשר לבחור לפי המלצות שמגיעות אליכם מאנשים שאתם סומכים עליהם, ולאחר מכן לאור פגישת ההיכרות עימו. יחד עם זאת, אם אין לכם המלצות היעזרו ברשת האינטרנט וברשתות החברתיות (כגון לינקדאין ופייסבוק), היכנסו לאתרים של יועצים פיננסיים והתרשמו מגישתם וניסיונם.
התאמה של יועץ פיננסי לעסק נבחנת בעיקר לפי ניסיונו. כלומר, האם כבר יצא ליועץ ללוות עסקים במצב דומה כגון תקופת דשדוש, בעיות בהלוואת, חובות חונקים, בעיית תזרים, חוסר סדר בהתנהלות הפיננסית, הקמה של עסק חדש, כניסה לשוק חדש וכן הלאה. כמו כן, במידה והיועץ כבר ליווה עסקים מתחום הפעילות של החברה, החל בהייטק ועד לקבלני בניין, הרי שמדובר ביתרון שעשוי לייעל את התהליך ולדייק את ההמלצות.
היועץ הפיננסי מתחיל בסקירה מעמיקה של העסק, בדגש כמובן על הפן הכלכלי. לאור הסקירה הזו הוא מוציא תחת ידיו תמונה מקצועית עם פרספקטיבה רחבה, אשר לא פעם שופכת אור חדש עבור בעלי החברה על מצבה, הבעיות, הנכסים ופוטנציאל ההזדמנויות שלה. מכאן עובר היועץ לתובנות והמלצות לתיקון הבעיות שהתגלו ולשיפור הטעון שיפור, בין אם מדובר בהקטנת הוצאות, בשינוי הסכמים עם ספקים, וכדומה. כמו כן, הוא מייעץ ובונה צעדי צמיחה המנצלים הזדמנויות כגון ואקום שנוצר בשוק מסוים, תכנון נבון של השקעות, ועד לנושאים של זיכיון, הכנסת משקיעים או שותפים ועוד.
עסק שנקלע למשבר צריך לעבוד עם יועץ פיננסי מנוסה, מאחר שכאן המצב יותר דרמטי ומצריך ניסיון רב, הבנה מעמיקה במיוחד, בגרות נפשית ואורך רוח. היועץ העסקי יעזור בייצוב העסק וביצירת שקט תעשייתי המאפשר גיוס אשראי, בין אם באמצעות מחזור הלוואות, שיפור של הגבייה, הגעה להסכם חדש מול ספק, עבודה נכונה מול הבנקים וכדומה. בד בבד, היועץ יעזור לבעל העסק לעלות על פסים נכונים יותר של התנהלות כלכלית נכונה, כאשר המטרה היא כמובן לעבור מהפסד לרווח, ואף להגיע בסופו של דבר לכדי רווחיות נאה.
משבר הקורונה אמנם הוביל לפגיעה משמעותית במשק, ובפרט בעסקים קטנים ובינוניים, אולם הוא גם יצר הזדמנויות חדשות. בעל עסק המשכיל לקרוא את המפה, להיערך נכון ברמה הכלכלית, לחסוך היכן שחשוב ולהשקיע היכן שכדאי כעת, יוכל לא רק לשרוד את המשבר אלא גם לצאת ממנו עם ראש מורם א אופקים חדשים. יועץ פיננסי בהחלט יכול לסייע בכך, כמו גם בניצול חכם של ההטבות המגיעות מהמדינה, לרבות הלוואות בתנאים מיוחדים לעסקים שנפגעו ממשבר הקורונה.
עסקים שחווים תקופה ממשית של משבר חייבים ייעוץ כלכלי המגיע מאדם בעל ניסיון רב ויכולות מוכחות. כאן מדובר בתהליך עומק שמטרתו להוציא את העסק מהמצב החמור שאליו נקלע, ולמנוע הליכי הוצאה לפועל וכינוס נכסים. לשם כך, הייעוץ יתמקד ביצירה וביסוס שקט תעשייתי כדי שניתן יהיה לגייס את האשראי הנחוץ, בין היתר על ידי הסכמים מחודשים מול ספקים, מחזור הלוואה, ניהול תקין של תזרים המזומנים, שיפור הגבייה, מעבר לדרכי התנהלות מסודרות ומאורגנות, ועבודה מול הבנקים, קרנות ועוד.
העלות של שירותי ייעוץ פיננסי משתנה מבעל מקצוע למשנהו, ותלויה לא מעט באורכו של התהליך שיכול להתפרש על פני תקופה ארוכה או להתמצות בפגישות בודדות. אך בכל מקרה, מדובר בהוצאה שאיננה גבוהה ופירותיה בהחלט יורגשו בעסק בטווח הקצר והארוך.
אצלנו בחברת x2y, היועץ הפיננסי יעשה לך סדר במספרים. הוא יאבחן את המצב הקיים ויבין בעזרתך מה הן ההתחייבות שלך עפ"י תאריכים. וזה כולל הלוואות, תשלומים לרשויות, ספקים ועוד. היועץ הפיננסי יבין ממך לגבי הכנסות הצפויות באותה תקופה ויציב את הנתונים ,בטבלת תזרים מזומנים עתידי חזוי". יועץ פיננסי של חברת x2y – ייעוץ להצלחה יבדוק עבורכם את ההתנהלות הפיננסית של הארגון שלכם וילווה אתכם במשך כל תקופת ההתקשרות. למידע נוסף, צור קשר >>